Fotogenlampa i mässing på 3 kulfötter, klassisk Gusums Messing design, som i mer än 100 år använts som primär belysningskälla, såväl inne som ute. En verkligt trevlig och användbar brukslampa, inte minst vid elavbrott.
Både brännare och glas av vår egen tillverkning.
Varför inte också addera en tändsticksask med lejonmaskaron helt gjord i mässing.
Läs mer om hur du hanterar en fotogenlampa i vårt produktblad som du hittar lite längre ner.
TÄNK PÅ ATT INTE HA BARN UTAN TILLSYN OMKRING LAMPAN NÄR DEN ÄR TÄND. TÄNK OCH PÅ ATT BRÄNNVÄTSKAN ÄR FARLIG FÖR BARN ATT FÅ I SIG.
Höjd; 44 cm
Diameter; 13 cm (mässingskulan)
Material; Mässing
Skötselråd; Fuktig trasa med lite diskmedel
LÄS DESSA INSTRUKTIONER NOGA
BRUKSANVISNING FÖR GUSUMS FOTOGENLAMPA
Det är viktigt att läsa denna information innan du tänder din fotogenlampa för första gången.
Vi rekommenderar att du använder dig av Kemetyls Lampolja som är skonsam mot brännaren/veken och sotar/luktar minimalt. Att använda fotogen går också bra, men dagens moderna brännvätskor är säkrare och osar inte lika mycket.
Fyll lampan med maximalt 3/4 av oljehuset. Skruva tillbaka brännaren. Var noga inte dra åt för hårt då du kan ”få hopp i gängorna” och förstöra dem.
Se till att alla ”tänderna” överst på brännaren hamnar på glasskorstenen utsida, för att slippa sprickor i glaset. Du kan ändra storleken genom att försiktigt böja ut tänderna eller klämma ihop dem lite. Tänderna ska inte sitta så löst att glasskorstenen skakar om du flyttar på lampan. Glaset skall heller inte sitta så hårt att du med möda får tillbaka glaset.
När du skall tända lampan tar du loss skorstens- glaset och skruvar loss själva brännaren. Första gången du fyllt fotogenlampan, skall du vänta i cirka 20 minuter, så att veken hinner suga upp oljan och bli våt ända upp. Innan du tänder lampan kontrollera att veken är jämn upptill och att inte ha för stor synbar veke.
Tänd med tändsticka eller tändare och skruva sedan direkt ned lågan med vekskruven (ratten) på sidan av brännaren. Sedan sätter du tillbaka skorstenglaset. Lågan har en förmåga att flamma till när man precis tänt den. Om lågan är för stor så finns det risk för att skorstensglaset kan spricka. Man skall alltid ge skorstensglaset några sekunder extra för att värma upp sig innan man skruvar fram önskad storlek på lågan.
Lågan skall vara jämn och inte ha för stora ”flikar” i lågan. I så fall kan veken vara ojämn i sin övre kant. Du fixar detta genom att låta veken brinna en stund, sedan blåser du ut lågan och klipper därefter veken rak med en skarp sax. Detta kan man behöva upprepa några gånger. En perfekt trimmad veke ger en jämn låga och en minimal åtgång på veken under eldning.
En veke håller länge, men man skall aldrig låta den ”torka ut”, så se alltid till att ha lampolja i din lampa och elda den då och då för att lampan ska må bra. Om lågan är för hög så finns det alltid risk för att glaset blir sotigt. Det är mycket enkelt att diska skorstensglaset i diskmaskinen när de blir lite immiga av fett, vilket alltid sker när man använt en fotogenlampa en tid.
När du ska släcka lampan så tänk på att glaset är brännhett. Du kan enkelt skruva ned lågan med vekskruven, så att lågan dör eller så blåser du ut lågan uppifrån genom skorstensglaset precis som man blåser ut ett ljus.
Tänk på att;
- alltid ställa den på ett plant underlag
- det inte finns något ovanför som kan fatta eld
- hålla veken kort för att minska risken för sotning
- fotogenlampan bör hållas under uppsikt de första minuterna efter tändning för att se till att veken är i rätt höjd.
GLÖM INTE ATT GLASET BLIR BRÄNNANDE HETT OCH SE DÄRFÖR UPP MED BARN OCH HUNDAR I NÄRHETEN. KOM IHÅG FÖR EGEN DEL ATT DU INTE TAR I GLASET INNAN DET KALLNAT.