Ask i tenn, med sten i lapis lazuli på locket från Munka Tenn

  • 136.83 EUR

Denna lilla ask i blyfritt tenn med lapis lazuli sten på locket är  designad av Fredrik Strömblad, för Munka Tenn. Asken mäter 3 cm i höjd  och har en

En stock
Numéro de l'article: BOX0038
Partager

Denna lilla ask i blyfritt tenn med lapis lazuli sten på locket är  designad av Fredrik Strömblad, för Munka Tenn. Asken mäter 3 cm i höjd  och har en diameter på 7 cm. Varje sten är individuellt innefattade för  hand i locket. Varje ask bär designerns signatur och årtalsstämpel.  Asken väger 105 gram.

Från våra kvinnliga kunder har vi fått veta  att den mycket uppskattad då den utmärkt att förvara örhängen,  guldkedjor mm i. Asken finns i både malakit och med lapis lazuli.

En  verkligt fin gåva till någon uppskattad person och om du befinner dig i  presentnöd så hjälper den dig med att komma med en unik gåva..

Varför inte också plussa på med en berättelse om lapis lazuli och dess historia.

Lapis  lazuli är en djupblå ädelsten som har en rik historia och har varit  högt värderad i många kulturer genom årtusendena. Stenen är känd för sin  intensiva blå färg, som kan variera från mellanblå till kungsblå, ofta  med naturliga inslag av vita kalkspatfläckar och gyllene pyritfläckar  som ger den en skimrande effekt.

Ursprung och förekomst
Lapis  lazuli består främst av mineralet lazurit, men innehåller också  kalkspat, pyrit, och andra mineraler. Den mest kända källan för  högkvalitativ lapis lazuli är Badakhshan-provinsen i nordöstra  Afghanistan, där den har brutits i över 6,000 år. Andra betydande  fyndigheter finns i Chile och Ryssland.

Historisk användning
Lapis  lazuli har använts sedan antiken för sin skönhet och som pigment. I det  gamla Egypten ansågs stenen vara symbolisk för himlen på grund av sin  färg, och användes för att tillverka smycken och dekorativa objekt. Den  var även populär i gravutrustningen för faraoner, inklusive kända objekt  i Tutankhamons grav, där den användes i bland annat hans berömda  dödsmask.

Även i Mesopotamien, Persien, Grekland och Rom var  lapis lazuli högt värderad. I renässansens Europa malde man ner stenen  till ett fint pulver för att skapa ultramarin, det dyraste av alla blå  pigment. Det användes av några av de mest framstående konstnärerna,  inklusive Michelangelo och Vermeer, för att skapa en intensiv,  himmelsblå färg i deras målningar.

Kulturell och metafysisk betydelse
Utöver  dess estetiska och praktiska värde har lapis lazuli ofta associerats  med styrka och mod, och tros ha helande egenskaper. I olika kulturer har  stenen setts som en symbol för kunglig makt och visdom. Den har också  använts i meditation och andliga sammanhang för att öka mental klarhet  och främja självinsikt.

Nutida användning
Idag  används lapis lazuli fortfarande i smyckestillverkning och som  dekorativ sten. Dess rika historia och dess betydelse som kulturell  artefakt fortsätter att fascinera och inspirera människor över hela  världen.